Гларусът - Летящото бездомно куче на града
 Гларусите принадлежат към семейството на чайките, но са по-едри и се хранят доста повече от елегантните чайки. През последните десетилетия тези птици вече не са само крайморски обитатели, които изчистват в края на деня плажа от хранителни остатъци. Точно този начин на хранене - с боклуци и остатъци от човешката храна, е причина гларусите да се разпространят във вътрешността на  страната и от десетилетия да свиват гнезда в градове като Плевен, Благоевград, Пазарджик, Видин. Гларусът е най-голямата чайка. В България има около 16 вида чайки, а точното наименование на популярния гларус е Средиземноморска белоглава чайка. Основните й местообитания са Средиземно и Черно море. За чайките, към който вид спадат и гларусите, е характерно формирането на колонии. Затова при тях е допустимо няколко двойки да живеят заедно. В градовете предпочитат покривите на блоковете и вдигат достатъчно шум, който често дразни хората. Преди много години у нас гларусът е бил разпространен само в района на Черно море. Но той е доста агресивен в завземането на нови територии. Така постепенно видът започва да се разпространява и във вътрешността на страната по поречията на по-големите реки и техните притоци. Експанзията започва от морето по течението на Дунав и след Силистра, Русе, Свищов и Никопол, стигат до Плевен и Видин, а след това и надолу към югозападните и южните райони на страната. Дори на покрива на Министерския съвет в столицата има  двойка гларуси. Гларусите са вид, който "оползотворява" всякакъв вид храна и винаги си намира места, на който успешно може да развива популацията си. В градовете има високи сгради, където могат да направят гнездата си. Има разпилени боклуци и какви ли не хранителни отпадъци край контейнерите, който гларусите с удоволствие консумират. Има и гълъби който обаче стават техни жертви. С нашествието на гларусите гълъбите в някои градове намаляха, защото големите чайки изяждат и яйцата и малките на гълъбите. Гларусът е всеядно животно. Гладен гларус може да отмъкне парчето пица от ръцете на някого или луканките от терасата. Да не говорим за забравени по маси, пейки или хвърлени край кошчетата банички, някакви закуски. Това са едри и агресивни птици - има случаи, в които привечер дебнат и плъхове. така че дори плъховете не са защитени от тяхната агресия. Гларусите са летящите бездомни  кучета на големия град. Така, че наличието на храна и удобни места за гнездене са "критериите" на гларусите. Те са птици, които могат а прелитат до 250-300 километра, когато търсят храна, така че наличието на достатъчно храна по Черноморието изобщо не е причина гларусите да изберат да се заселят във вътрешността на страната. Размахът на крилете на гларусите е около 70-80 сантиметра. Тежат до половин килограм най-често. Имат характерен мощен клюн. Всичко това са атрибути, които дават възможност за оцеляване чрез адаптиране към подходяща среда. Живеят средно по 35-36 години, а някои екземпляри доживяват и до 40-годишна възраст. Домашен любимец от гларуса не става. Тази птица не може да бъде опитомена  по никакъв начин. От птиците на дресировка най-силно се поддават врановите  птици, които са доста по-интелигентни от гларусите. Няма проблем на един покрив да съжителстват различни видове птици. Но за всички други видове в съседство с гларуси това съжителство е рисково. Агресивното и нахално поведение на гларусите е дало началото на определението "гларус" на някои мъже, които са безочливи и нахални в поведението си към нежния пол. ГОНЯТ ВРАНИ СЪС СОКОЛИ Освен гларусите напоследък в градовете много са се размножили и враните. Те завземат градски територии, защото си намират храна край кофите за боклук. В Шумен напоследък съвсем сериозно се обмисля да започне гонене на враните с ловни соколи. Това е един от вариантите за справяне с проблема. Сред останалите алтернативи за справяне с проблема са кастрене на клоните на дърветата и оформяне на короната, както и премахване на вече изградените гнезда, звукови сигнали и "пест" контрол, при който се използват препарати, пропъждащи трайно птиците. От няколко години столичани редовно се оплакват, че ги тормозят гларуси, които постоянно крякат на покрива на жилищни сгради. Едрите чайки се спускат и задигат различни видове храни от балконите на жилищните блокове в столицата. "Такова поведение е нормално за гларусите и не е аномалия. Тези птици разчитат на всички възможности за храна, които им се предоставят. Такова е и поведението  им по моретата. Нормално е да действат така и в София" , коментира Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е категоричен, че гларусите не представляват опасност за хората. "Няма случаи да нападат хора!. Те са всеядни, ядат и мърша. Не са опасни за домашните любимци. Не разполагаме с данни популацията им в София да се е увеличила през последните години" , допълва Христов. Гларусите се заселиха в столицата пред последните десетина години. Морските птици лесно се адаптират към живот в  центъра на града. Причината е в големия брой хранителни отпадъци, които им осигуряват лесно препитание и заменят рибата и морските животни в менюто им.  Покривът на Министерския съвет е едно от най-популярните места, които гларусите използват за люпилня в София. Белите птици предпочитат да свиват гнезда на високи места, откъдето имат добра видимост и са защитени от хищници. Друго популярно място за пернатите е езерото Панчарево. Иначе сметищата във Враждебна и Суходол са местата, от които е започнала инвазията на гларусите  към София. През зимата птиците се прибират там, понеже винаги има храна. През по-топлите периоди идват към центъра на града.
Любопитно
Условия за ползванеЗа контакти Всички права запазени © 2012 - 2019 www.barko4.com